Antalya Saat Kulesi (Antalya Clock Tower)



Antalya Saat Kulesi, şehrin merkezindeki, kale Kapısı mevkiinde, dış surlar üzerinde yer alır. Kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Bununla birlikte, 1941 yılında yayınlanan R.M.Riefstahl’ın kitabındaki saat kulesi ile ilgili resimde, kulenin soğanbaşı şeklindeki barok dönem özellikli kubbesinden, II. Abdülhamid döneminde yapılmış olabileceği tahmin edilmektedir.

Antalya'nın sembolü olan tarihi eserlerden birisi olan saat kulesi Cumhuriyet Caddesinde Kalekapısı mevkinde bulunur. Antalya Saat Kulesi dış surlar üzerinde inşaa edilmiştir. Saat Kulesi kalın beşgen bir burç üzerine daha küçük kare planlı olarak inşaa edilmiş ve ilk yapıldığında en üstünde soğan başı şeklinde alemli bir kubbeye sahipti. Kule bedeninin dört tarafına birer saat yerleştirilmiştir. 1930’lardan sonra yapılan bir onarımda saat kulesinin kubbesi kaldırılmış ve çatının dört tarafına beşerli dendaneler ilave edilmiştir.

Antalya Saat Kulesinin kim tarafından ve ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. II. Abdülhamit, tahta çıkışının 25. sene-i devriyesinde (1901) valilere saat kulesi yapımıyla ilgili gönderdiği ferman ile Anadolu'da saat kulesi inşaatları hız kazanmış ve yaygınlaşmıştır. Bir görüş bu yüzden zaman olarak bu dönemi söyler.

Taç Dergisi / Muhammet Güçlü Temmuz 1921 tarihli Antalya Anadolu gazetesinin haberlerine dayanarak saat kulesinin inşaatının tamamlanmasını 1921 yılı olarak belirtmektedir. Kuleye takılan ilk saatin ne olduğu bilinmemekle beraber mekanizmanın çanı günümüze kadar ulaşmıştır. Bugün görülen saat kadranları ve saatler elektronik saat olarak sonradan takılmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

My Otel Carelta Antalya

Lara Kumsali