Turizmci, Ramazan'dan sonra çifte bayram yapacak

Ramazan, bu yıl ağustos ayına denk gelince tatilciler evlerinin yolunu tuttu. Bu yüzden sahil beldelerinde yerli turist sayısında yüzde 60 oranında düşüş yaşandı. Ancak bayramla birlikte manzara tersine dönecek.Turizmcilerin verdiği bilgiye göre bayram sonrası için yapılan rezervasyonlarla otellerin doluluk oranı şimdiden yüzde yüzü buldu. Bu hareketlilik işletmecileri ziyadesiyle memnun ederken, muhafazakâr kesime hitap eden oteller Ramazan'da da boş kalmadı. Kaplıca turizminin yapıldı- ğı yerlerde ise gözler bayram sonrası-na çevrildi.

Kaplıca turizminin yoğun olarak yapıldığı Bursa'da bazı otellerin kapısına kilit vurulurken, Afyonkarahisar'daki otellerde doluluk oranı ise yüzde 50'nin altına düştü. Fiyatlarda indirim yapmasına rağmen müşteri kaybını engelleyemeyen oteller, yerli turist hareketliliğinin yoğun olduğu bayram tatilini bekliyor. Sahil bölgelerinde ve kaplıca turizminde düşüş yaşanırken yaz tatilini yaylada geçirenler, Ramazan'ın yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle tatillerini uzattı.

Ramazan öncesinde güney sahillerindeki otellere koşan tatilciler, otellerdeki doluluk oranını yüzde 100'e çıkarmıştı. Ramazan'ın başladığı 21 Ağustos sonrasında ise yerli turist evine dönme kararı aldı. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iç turist sayısında önemli bir düşüş yaşandığını söyledi. Barut, "Ramazan'da tatil yapmayan kesim bayramı tercih ediyor." dedi. Geçen yıl organize tur ile yapılan satışlarda Ramazan ayında yerli müşteri oranında yüzde 50'ye yakın düşüş yaşandığını hatırlatan Barut, "Ramazan, bu yıl ilk kez sezona denk geldi. İlk günler olması sebebiyle net konuşmak mümkün değil. Fakat görünür bir düşüş var." bilgisini verdi. Yerli turistte Ramazan ayında düşüş yaşanacağı önceden tahmin edildiği için birçok otelin ek tedbirler aldığını anlatan Ahmet Barut, hemen hemen her otelin Ramazan'a özel etkinlikler sunduğunu ifade etti. Barut, okulların bu yıl biraz daha geç açılacak olması sebebiyle bayram ve sonrasında da önemli rezervasyonlar alındığını kaydetti.

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Volkan Şimşek, Ramazan'ın başlamasıyla otellerde yerli turist oranında düşüş olduğunu bildirdi. Konaklama tesislerinin yüzde 20'sini yerli turistlerin doldurduğunu kaydeden Şimşek, "Otellerdeki yerli müşteri sayısında yüzde 60'lara varan oranda düşüş var. Çünkü halkımız genelde Ramazan günlerini gelenek görenekler nedeniyle evlerinde geçirmek istiyor." dedi. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatur ise geçen yıl da aynı düşüşü yaşadıklarını kaydetti. Çorabatur, "Gelecek yıllarda da Ramazan ayı sezona denk gelecek. Bu nedenle önceden önlemler alarak kayıpları en aza indireceğiz. Gelecek yıl Ramazan daha renkli geçecek. Yaşadığımız deneyimlerle kaybımız daha az olacak." diye konuştu. Bodrum Otelciler ve İşletmeciler Derneği Başkanı Halil Özyurt da, Bodrum ve çevresindeki yerli müşteri kaybını yabancı müşteri ile doldurmaya çalıştıklarını kaydetti. Özyurt, "Ramazan'a özel kampanyalara rağmen, yerli turist sayısı birdenbire düştü. İyi paketler sunduk. Yüzde 35'lere varan indirimler var. Ancak Ramazan Bayramı'nda yüzde 100 dolu gözüküyor." şeklinde konuştu.

YERLİ AZALINCA İNGİLİZ TURİST YENİDEN GÖZDE

Fethiyeli turizmciler, yerli turistten kaynaklanan açığı kapatmak için İngiliz pazarından turist getirmenin yollarını arıyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Fethiye Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Salih Taşçı da, okulların Ramazan Bayramı'ndan sonra açılacak olmasıyla birlikte yerli turistin tatilini bu döneme kadar uzatacağını düşündüklerini ifade etti. Taşçı, bayramda yerli turistin yeniden tatil planı yapmaya başlayacağını, bu sayede eylül-ekim aylarını dolu geçireceklerini söyledi. Ölüdeniz Belediye Başkanı ve turizimci Keramettin Yılmaz, Ramazan'ın turizm sezonuna denk gelmesinin turizmcileri önlem almaya sevk ettiğini söyledi. Oruç tutmasalar bile dinî inançları gereği insanların Ramazan ayında tatil yapmayı kendisine yakıştıramadığını ve planlarını bayram sonrasıyla değiştirdiğini ifade eden Yılmaz, bu nedenle turizmde yüzde 50 oranında düşüş yaşadıklarını belirtti.

Muhafazakâr oteller ilgiden memnun

Muhafazakar kesime hitap eden otellerde ise Ramazan'ın etkisi biraz daha farklı hissediliyor. Bu alanda faaliyet gösteren birçok otel bu yıl ilk kez açık olmasına rağmen hatırı sayılır bir doluluk oranıyla hizmet veriyor. Club Familia Genel Müdürü Ruhat Ülgen Cengiz, Ramazan ayına beklentilerine yakın bir doluluk oranıyla girdiklerini söyledi. Çeşme'de nem ve rutubet az olduğu için günlerin serin geçtiğini analatan Cengiz, "Gündüz verdiğimiz bütün hizmetleri gece de veriyoruz. Oruç tutanlar, gündüz vakitlerinin büyük bölümünü bahçede ağaçların altında Kur'an-ı Kerim okuyarak ve sohbetler yaparak geçiriyor." açıklamasında bulundu. Burç Club Genel Müdürü Bedri Oğuz ise Ramazan öncesinde kararsız davranan müşterinin rezervasyonlara başladığını söyledi. İlk güne göre talebin ikinci günde arttığını anlatan Oğuz, "İleriki günlerde talebin daha fazla olacağına inanıyorum." dedi.

Oylat'ta 4 otel

bayrama kadar kapalı


Kaplıcalarıyla meşhur Bursa'da Ramazan ayında yerli turist sayısında düşüş yaşanıyor. Oylat Kaplıcaları'nda 4 büyük otel müşteri yetersizliğinden dolayı kapısına kilit vurdu. Özellikle yerli turistlerin akın ettiği Oylat'ta faaliyet gösteren oteller, Ramazan sonrası açılacak. Sadece Çağlayan Otel'in hizmet verdiği Oylat'ta Ramazan sonrası piyasanın hareketlenmesi bekleniyor. Oylat Kaplıcaları Anonim Şirketi yetkilileri, "Şirketimiz bünyesindeki 5 otelden bir tanesi açık. Her sene Ramazan aylarında aynı tablo yaşanıyor." diye konuştu. Kaplıca turizmiyle ön plana çıkan Afyonkarahisar'daki termal otellerde de doluluk oranları yüzde 50'lerin altına düştü. Müşteri kaybına uğrayan termal oteller, Ramazan'da toplantı programlarına, organizasyonlara ve toplu iftar programlarına ev sahipliği yapıyor. Afyonkarahisar Korel Termal Otel Halkla İlişkiler Müdürü Şule Kinkan Tokpınar, "İnsanlar, dost ve akrabalarına evinde iftar vermek için tatilini erken bitirdi. Ama bayramda işler çok iyi olacak." dedi. Oruçoğlu Termal Otel Reklam ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Burcu Elçi Nohutlu da Ramazan Bayramı için rezervasyonların şimdiden başladığını söyledi.

Yaylacılar, tatil dönüşünü uzattı

Adana'da bu yıl yaylacılar Ramazan ayı dolayısıyla tatillerini uzattı. Her yıl ağustos ayının son haftasında şehre dönen yayla müdavimleri, bu yıl Ramazan'ı yaylada geçiriyor. Birçok çalışan da yıllık iznini bugünlerde kullanarak 40 dereceyi bulan şehir merkezi yerine serin yaylalarda oruç tutmayı tercih ediyor. Aşırı nem ve sıcaktan bunalanların yaz mevsimi başında akın ettiği yaylalara, bu yıl ilgi daha fazla. Ramazan'ın başlaması ile birlikte yaylada kalmayı tercih eden Çukurova halkı, dönüşleri bayram sonrasına erteledi. Adana'da en fazla yaylanın bulunduğu Pozantı'nın belediye başkanı Mustafa Çay, serin yerde oruç tutmak isteyenlerin yaylalardaki sayısının yüzde 25 arttığını söyledi. Pozantı ve çevresindeki yaylaların büyük bir talep gördüğünü anlatan Çay, "Gelecek yıllarda Ramazan daha erken başlayacağı için talep giderek artacaktır." dedi. Pozantı'da kiralık yer bulmak isteyenlerin zaman zaman belediyeye de başvurduğuna dikkat çeken Çay, boş ev bulmakta zorluk çektiklerini

Yorumlar

Ucuz otel ve tatil ilanlarını boşverin artık ne varsa kısa dönem konaklamada var. Örnek İstanbulda tatilmi yapacaksın gel verelim beylikdüzünde günlük kiralık daire ekonomik olsun. Düşünürsen linkle tıkla ve incele



günlük kiralık daireler

günlük ev fiyatları

günlük kiralık daireler iletişim

Bu blogdaki popüler yayınlar

My Otel Carelta Antalya

Antalya'nın Tarihi Yerleri